Hoe weet je of je een gaatje hebt? Ook wel cariës genoemd

Hoe weet je of je een gaatje hebt? Ook wel cariës genoemd

Een gaatje, ook wel bekend als cariës, is voor veel mensen niet zomaar te herkennen. Velen denken namelijk al bij een verkleuring of een klein hobbeltje in de kies of tand dat er sprake is van een gaatje. Dit hoeft alleen niet gelijk het geval te zijn. Maar hoe kan je cariës herkennen? En hoezo kan een tandarts goed ontdekken? De voornaamste reden dat cariës moeilijk te herkennen is, komt doordat het veelal onder het oppervlak van de tand of kies ontstaat. Tandartsen kunnen dit makkelijker achterhalen door bijvoorbeeld röntgenfoto’s.

Gaatje vullen of juist niet?

Beginnende cariës kan soms herkend worden vanaf de buitenkant. Dit kan bijvoorbeeld bij een gaatje in voortand. Dit is dan mogelijk zichtbaar door een witte en doffe plek op het glazuur. Bij beginnende cariës hoeft het niet perse per direct behandeld te worden. Wel is het van belang om goed de plek in de gaten te houden om te kunnen zien of het zich verder ontwikkeld. Indien de cariës (snel) verergerd en het glazuur van de tand aantast zal de tandarts het besluit nemen dat het nodig is het gaatje schoon te maken en op te vullen.

Twijfel je of je een gaatje hebt?

Aangezien gaatjes niet altijd zichtbaar zijn en het überhaupt lastig te herkennen is, kan je al snel gaan twijfelen of je zelf een gaatje hebt. Weet je dus niet zeker of je echt een gaatje hebt of dat het verstandig is om te vullen? Het verstandigste en makkelijkste is om gewoon een afspraak te maken bij de tandarts. Aangezien cariës kan verergeren is het handig een tandarts te zoeken met geen of een korte wachtlijst. Indien u in Rotterdam of omstreken woont en nog geen tandarts hebt, kunt u eventueel gebruik maken van deze tandarts. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te lang wacht en voorkom dat het gaatje verergert.

Sommige mensen vragen wel eens wat er gebeurt als ze niks doen met hun huidige gaatje. Op den duur kan cariës zorgen voor diverse tandheelkundige problemen. Zo kan bijvoorbeeld tandbeen worden aangetast. Dit gebeurt zodra het tandglazuur ver genoeg beschadigd is, daarna kan de cariës namelijk het tandbeen bereiken. Doordat tandbeen zachter is kan de cariës de ruimte krijgen om nog agressiever uitbreiden. Bij dit stadia kan de tandzenuw daarbij worden aangetast. Wat kan resulteren in continu kiespijn, pijn bij druk op het gebit of gevoeligheid/pijn bij contact met koud en warm. Ook mensen met klachten betreft zenuwpijn tand, kan voortgekomen zijn door onbehandelde cariës.

Help, mijn hele gebit doet pijn

Doet je hele gebit pijn en voel je de pijn overal? Last van druk op tanden en hoofdpijn? Kan je bijvoorbeeld niet meer fijn eten en/of drinken? Of heb je last bij lachen en praten? Dit kan allemaal veroorzaakt worden door pijn oorspronkelijk afkomstig van een probleem op maar één plek. Het hoeft niet gelijk zo te zijn dat hierbij ook sprake is van cariës of een gaatje in een tand of kies. Je kan ook te maken hebben met andere tandheelkundige problemen. Enkele voorbeelden zijn onderstaand opgesomd en uitgelegd.

De gebitspijn kan bijvoorbeeld ten gevolgen zijn van een abces. Een behoorlijke ontsteking onder het tandvlees kan een abces veroorzaken. Dit komt veelal door ophopingen van tandvlak en tandsteen. Vaak krijg je hierbij pijn aan één kant van het gebit. Vervolgens kan de gebitspijn uitstralen naar de rest van het gebit. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van een abces. Een abces kan herkend worden aan rood tandvlees en eventueel een vieze adem. Naast bovenstaande klachten bij dit probleem kan het ook gepaard gaan met een koortsontwikkeling. Heb je te maken met een abces? Of denk je mogelijk een abces te hebben? Dan is het van belang zo spoedig mogelijk dit te laten controleren, ga dus gelijk naar de tandarts. Een abces geneest namelijk niet vanzelf en kan verergeren.

Een andere oorzaak voor gebitspijn kan veroorzaakt worden (vergevorderde) parodontitis. Dit probleem wordt veelal door bacteriën in het tandplak veroorzaakt. Wanneer deze bacteriën niet behandeld/verwijderd worden, door bijv. gebrekkig of niet tandenpoetsen en gebitsreinigingen, kan het tandplak speeksel verkalken. Hierdoor ontstaat tandsteen. Tandplak blijft stevig zitten aan tanden en kiezen. Bij het voortzetten van slecht onderhouden zal dit proces blijven herhalen. Dit kan resulteren in een tandvleesontsteking, deze ontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom tanden en kiezen. Zodra dit gebeurt kan het je tandvlees op die plekken laten loslaten. Deze ruimte, die dan is ontstaan, is dan een ideale plek voor nieuwe tandplakvorming. De ontsteking kan zo steeds dieper komen te zitten en zorgt voor kaakafbraak (zodra dit gebeurt is er sprake van parodontitis).

Parodontitis is te herkennen door bijvoorbeeld; slap, rood, gezwollen, terugtrekkend en/of bloedend tandvlees. Directe pijn bij dit probleem ontstaat veelal pas in een gevorderd stadium. Naast pijn kan het verder zorgen voor problemen m.b.t. de esthetiek van je gebit, gevoeligheid en zelfs loszittende en het uitvallen van tanden en kiezen. Goede en regelmatige gebitsverzorging en periodieke tandartscontroles zijn van belang om parodontitis te voorkomen.

Tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme) kunnen ook resulteren in veel gebitspijn. Het tandenknarsen is wanneer je krachtig de tanden en kiezen over elkaar beweegt. Deze bewegingen heb je niet altijd door. Veel mensen knarsen en klemmen bijvoorbeeld tijdens hun slaap. Overdag kan je hier vervolgens last van krijgen in de vorm van hoofdpijn en stijfheid in de kaak. Langdurig knarsen kan daarnaast andere problemen veroorzaken; slijtage gebit, breuk vullingen, kaakklachten en een vergroting van de kauwspieren. Om knarsen en klimmen tegen te gaan kan je een speciaal bitje laten maken bij de tandarts. Zo wordt je gebit ook tijdens het slapen beschermt en voorkom je eventuele problemen in de toekomst.

Pijn aan het hele gebit kan ook ontstaan als je tandhalzen bloot komen te liggen. De tandhalzen kunnen gevoelig zijn door bijvoorbeeld een tandvleesontsteking, als je te hard tandenpoetst of als je op een andere manier verkeerd poetst. Het resulteert in overgevoeligheid van de zenuwen. Dit zal je merken bij contact met bijvoorbeeld koud en warm, een behandeling bij de mondhygiënist en bij inname van zure en zoete voedingsmiddelen.

Verdere oorzaken van de gebitspijn kunnen het niet of juist wel doorkomen van verstandkiezen zijn. Pijn met betrekking tot de verstandskiezen kan zo ook doorstralen naar je gehele gebit. Een verstandkies die niet wilt doorkomen kan daarnaast resulteren in een ontsteking. Dit is te herkennen aan gezwollen en rood tandvlees. Bij een verstandskies die echt niet doorkomt en hierdoor problemen veroorzaakt zal extractie van de kies nodig zijn.

Wat de oorzaak ook is van de gebitspijn, het is altijd handig om snel een bezoek in te plannen bij de tandarts. Zo weet je wat er aan de hand is en kunnen eventuele problemen niet verergeren. De tanden en/of kiezen waar het probleem zich bevindt kunnen dan ook niet verder achteruitgaan en eventueel anderen infecteren. 

Beschadigd gebit, niet tevreden met esthetiek.

Ben je niet tevreden over je gebit? Wees gerust, je hoeft je niet direct zorgen te maken! Bij de tandarts en / of orthodontist helpen ze je niet alleen aan een verbeterde functionaliteit van het gebit, maar ook weer aan een mooi esthetisch gebit. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van facings, tandenbleken, kronen en orthodontie (beugels).

Facings worden veelal geplaatst om ervoor te zorgen dat de vorm en kleur van een tand weer mooi wordt. Het is te zien als een dun schildje (wat gemaakt wordt van composiet of porselein) dat wordt geplaatst op je tand. Allereerst wordt een dun laagje van je tand weggeboord, waardoor de facing goed geplaatst kan worden.

Tandenbleken kan ook helpen bij het verbeteren van de esthetiek van het gebit. Bleken zorgt namelijk voor wittere tanden. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer plekken waar tanden bleken mogelijk is en zo ook niet bij alleen tandartspraktijken. Het is verstandig dit proces te laten uitvoeren door een echte tandarts / tandartspraktijk. Zij weten goed welke materialen en methoden zij moeten toepassen om zo min mogelijk schade te verrichten aan je gebit.

Ook kroonwerk kan jou wellicht helpen weer tevreden te worden over jouw gebit. Kronen zijn kunsttanden die als omhulsel om jouw tanden heen geplaatst worden.

Tot slot zijn er diverse mogelijkheden met betrekking tot esthetische tandheelkunde op het gebied van orthodontie. Verstandig is om te zoeken naar een orthodontist met genoeg ervaring en kennis. Zo kunnen ze specifiek inspelen op jouw wensen en behoeften en goed resultaat boeken. Woonachtig in Rotterdam of omstreken? Neem dan eens een kijkje bij deze orthodontist Rotterdam. Van te voren kan je informatie verzamelen over bijvoorbeeld specifiek orthodontie voor kinderen en orthodontie voor volwassenen. Daarnaast kan je informatie krijgen over de verschillende beugels, de kosten van beugels en andere informatie betreft veel gestelde vragen. Orthodontie wordt natuurlijk niet alleen voor esthetiek gebruikt, het dient ook voor het verbeteren van de functionaliteit van het gebit. Het kan helpen bij; de uitlijning van bijtpatronen, gezichtsgroei verbeteren, tongpersen, spraak en slissen.