Meer pensioen opbouwen?

Meer pensioen opbouwen?

Je denkt waarschijnlijk weleens na over je pensioen, maar weet je wat het echt inhoudt? Pensioen is een belangrijk onderdeel van je financiële planning en het is daarom belangrijk dat je er goed over na denkt. In onderstaand blog bespreken we wat een pensioen is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je wat meer pensioen op kunt bouwen, naast het bedrag waar je nu al recht op hebt. Lees je mee?

Wat is pensioen?

Een pensioen is een inkomen dat je krijgt als je boven een bepaalde leeftijdsgrens komt. Meestal betreft je pensioen een combinatie tussen AOW (een uitkering die iedereen krijgt in Nederland) en een pensioen dat is opgebouwd door je werkgever. Op het moment dat je zelfstandig ondernemer bent betekent het dat je het tweede gedeelte zelf op moet bouwen. Pensioen zorgt ervoor dat je er dezelfde levensstijl op na kunt houden, als in de periode dat je nog aan het werk was.

Hoe wordt pensioen opgebouwd

In veel gevallen wordt pensioen opgebouwd via een pensioenfonds waar je werkgever geld in stort. Deelname aan zo’n pensioenfonds is verplicht als je bij een bedrijf werkt dat deelneemt aan het pensioenfonds. Er worden bijdragen aan het pensioenfonds betaalt door je werkgever en door jou. Deze bijdragen worden gebruikt om je pensioen op te bouwen. Als aangegeven, dit staat los van de AOW, dit bedrag krijgt iedereen en wordt betaald door de overheid.

Extra pensioen opbouwen

Als je wilt dat je meer pensioen gaat ontvangen dan op dit moment het geval is, zijn er verschillende mogelijkheden. Extra pensioen opbouwen kun je als volgt doen:

- Open een pensioenbankrekening. Pensioenbankrekeningen zijn speciaal bedoeld om extra pensioengeld op te bouwen. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks geld op je rekening te storten, of je kunt eenmalig jaarlijks een groter bedrag storten.

- Doe mee aan een spaarplan. Met een spaarplan kun je geld sparen voor later. Je kunt bijvoorbeeld geld storten op een spaarrekening met een hoge rente.

- Investeer in aandelen. Door in aandelen te investeren, kun je ook je pensioen verhogen. Het is belangrijk om de risico's te begrijpen en te weten dat je geld kan verliezen als de aandelen dalen.

- Kies voor een pensioenverzekering. Een pensioenverzekering is een vorm van verzekering waarmee je geld kunt sparen voor later. Je betaalt maandelijks een premie en als je met pensioen gaat, krijg je een bedrag uitgekeerd.

Samenvatting

Pensioen is een belangrijk onderdeel van je financiële planning. Het is belangrijk om te weten hoe je pensioen wordt opgebouwd en hoe je extra pensioen kunt opbouwen. Bereken ook voor jezelf hoeveel pensioen je wilt ontvangen als je niet meer aan het werk bent. Dan kun je gericht een extra bedrag per maand gaan reserveren voor extra pensioen, om jouw streefbedrag te gaan halen.