Zorg voor een egale en gladde oppervlakte met een egalisatieschuif!

Zorg voor een egale en gladde oppervlakte met een egalisatieschuif!

Heb je weleens gehoord van egalisatieschuiven? Als je het woord zo uitspreekt, is het een mondvol. Egalisatieschuiven zijn belangrijke gereedschappen die gebruikt worden in de bouw- en land industrie. Ze worden vooral gebruikt voor het nivelleren en egaliseren van oppervlakken, zoals bijvoorbeeld grind, zand, sneeuw en zelfs asfalt. Benieuwd wat de functies van egalisatieschuiven precies zijn? We hebben de volgende functies voor je op een rijtje gezet!

1. Nivellering van oppervlakken

Misschien is het eerst even handig om uit te leggen wat nivellering precies inhoudt voordat we gaan uitleggen wat het te maken heeft met egalisatieschuiven. Als we het hebben over nivellering dan hebben we het namelijk over het creƫren van een vlak en gelijkmatig oppervlak. Een egalisatieschuif kan hierbij helpen.

Egalisatieschuiven zijn namelijk ontworpen om oneffenheden en hobbels in de grond gelijk te maken, waardoor een vlak en stabiel oppervlak ontstaat. Dit is vooral belangrijk bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen, parkeerterreinen, opritten en bouwterreinen, waar een gelijkmatige ondergrond belangrijk is.

2. Egaliseren van de grond

Egalisatieschuiven worden ook gebruikt voor het egaliseren van de grond. Dit lijkt op nivelleren, maar de werking is net iets anders. Ze kunnen worden gebruikt om de grond te verspreiden en gelijkmatig te verdelen over een specifiek gebied. Dit is handig bij het voorbereiden van bijvoorbeeld landbouwgrond voor beplanting, het aanleggen van gazons en tuinen, of bij de constructie van landschapselementen.

3. Verwijderen van sneeuw en ijs

In koudere klimaten worden egalisatieschuiven vaak gebruikt voor het verwijderen van sneeuw en ijs. Ze kunnen worden bevestigd aan voertuigen, zoals bijvoorbeeld tractoren en graafmachines. Daardoor kunnen grote hoeveelheden sneeuw of ijs verwijderd worden van wegen, opritten, parkeerterreinen en andere gebieden. Door de egalisatieschuif over het oppervlak te duwen, wordt de sneeuw of ijs opgeschoven en verwijderd. Dus dat zijn die grote lichten die je tijdens een skivakantie 's avonds laat nog boven op de berg bezig ziet!

4. Gelijkmaken van grind en zand

Bij de aanleg van wegen, opritten en bouwterreinen is het belangrijk om een gelijkmatige verdeling van grind en zand te hebben. Egalisatieschuiven kunnen worden gebruikt om grind en zand gelijkmatig over het oppervlak te verspreiden en te egaliseren, waardoor een stabiele en goed geconstrueerde ondergrond ontstaat, je kunt zelf gemakkelijk je egalisatieschuif in huis halen bij Visser en Visser.

5. Afwerking van asfaltwegen

Egalisatieschuiven worden ook gebruikt bij de afwerking van asfaltwegen. Na het aanbrengen van vers asfalt wordt de egalisatieschuif gebruikt om het oppervlak glad te strijken en oneffenheden te verwijderen. Dit zorgt voor een strakke en gelijkmatige afwerking van de weg. Want zeg nou zelf, niemand houdt van een hobbel in de weg!