Wat zijn pigmentvlekken en wat kun je eraan doen?

Wat zijn pigmentvlekken en wat kun je eraan doen?

Pigmentvlekken, ook wel bekend als hyperpigmentatie, zijn donkere vlekken die zich op de huid kunnen ontwikkelen. Ze ontstaan wanneer de huid te veel melanine produceert, een stof die verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid. Pigmentvlekken kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder overmatige blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen en zelfs huidbeschadiging.

Uiteraard zijn pigmentvlekken daarom niet wenselijk. Heb jij last van pigmentvlekken? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze minder zichtbaar te maken, of zelfs volledig te verwijderen. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus zorg dat je in de toekomst maatregelen treft.

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Om pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Dit kan door middel van het dragen van beschermende kleding, zoals een hoed of een shirt met lange mouwen, en het aanbrengen van zonnebrandcrème met een hoge SPF. Het is ook aan te raden om tijdens de warmste uren van de dag, tussen 10:00 en 16:00 uur, te vermijden in de zon te zijn.

Verminderen en verwijderen

Als pigmentvlekken al aanwezig zijn, kun je deze ook minder zichtbaar maken of verwijderen. Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekken te verwijderen, afhankelijk van de grootte, locatie en ernst van de vlekken. Sommige behandelingen zijn:

- Cryotherapie: Dit is een procedure waarbij de vlekken worden bevroren met stikstof, waardoor ze afsterven en afvallen.

- Chemische peelings: Hierbij wordt een chemische oplossing op de huid aangebracht, waardoor de bovenste huidlagen afsterven en afvallen, waardoor de pigmentvlekken verminderen of verdwijnen.

- Lasertherapie: Dit is een procedure waarbij de huid wordt blootgesteld aan intense pulsed light (IPL) of een ander type laser, waardoor de pigmentvlekken verminderen of verdwijnen.

- Microdermabrasie: Deze behandeling bestaat uit het pigmentvlekken verwijderen van de bovenste huidlaag met behulp van een apparaat met een kristallen kop.

Over het algemeen is het belangrijk om regelmatig een gezichtsbehandeling te ondergaan, zodat de huid gehydrateerd blijft en de productie van melanine wordt geremd. Het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF is ook een must om de huid te beschermen tegen de zon en pigmentvlekken te voorkomen. Als u pigmentvlekken opmerkt, raadpleeg dan een arts om de beste behandelingsmethode te bepalen.