Wat doet vegan omega 3 en is het goed voor veganisten?

Wat doet vegan omega 3 en is het goed voor veganisten?

Omega-3's zijn een soort vetten, die je ook uit vegan omega 3 kunt halen – maar daar komen we later op. Er zijn twee essentiële vetzuren die de mens nodig heeft, omega-3's en omega-6's 1. Essentiële voedingsstoffen zijn elke vitamine, mineraal of voedingsstof die het lichaam nodig heeft, maar niet kan aanmaken. In deze blogpost antwoorden op wat is vegan omega 3 en hoe werkt het?

ALA, EPA en DHA

Omega-3's worden vaak in één categorie ondergebracht, maar ze zijn een verzameling vetmoleculen. De drie soorten omega-3 die belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid zijn ALA, EPA en DHA 1.

Elk van deze omega-3's kan een unieke rol spelen in het lichaam en daardoor de gezondheidsresultaten op verschillende manieren beïnvloeden. Desondanks is ALA de enige omega-3 die geclassificeerd is als een essentieel vet met specifieke aanbevelingen voor inname.

Essentiële voedingsstoffen

Het lichaam kan ALA niet aanmaken en daarom is het gecategoriseerd als een essentiële voedingsstof 1. Het lichaam kan technisch gezien EPA en DHA maken, uit ALA, daarom zijn EPA en DHA niet gecategoriseerd als essentiële voedingsstoffen - maar ALA wel. Men discussieert of DHA als een essentiële voedingsstof moet worden geclassificeerd, maar tot op heden is er niet genoeg bewijs om dit idee te ondersteunen 2, 3, 4, 5, 6.

Omega 3 vetten

De productie van EPA en DHA is beperkt in het lichaam en daarom wordt de directe consumptie van deze omega-3 vetten vaak aanbevolen 1, 5. Vooral de productie van DHA is beperkt, vandaar het debat over de vraag of het als essentiële voedingsstof moet worden aangemerkt.

Waarom is (vegan) omega 3 zo populair?

(Vegan) Omega-3 krijgt veel aandacht in de voedingswereld, en met reden! Omega-3 is een essentiële voedingsstof en wordt in verband gebracht met veel voordelen voor de gezondheid. Ze komen vaak voor in vette vis en visoliesupplementen maar er zijn ook vegan omega 3 soorten. Plantaardige bronnen kunnen onvoldoende hoeveelheden van bepaalde omega-3's bevatten; daarom is het belangrijk voor veganisten om te leren hoe ze voldoende omega 3's kunnen binnenkrijgen zonder vis.

Wat doet omega 3 in je lichaam?

Omega-3 vetten zijn een populaire voedingsstof om te bestuderen. Ze hebben vele vitale functies in het lichaam en het onderzoek naar mogelijke functies en voordelen voor de gezondheid blijft zich ontwikkelen. Voor gemiddelde, gezonde volwassenen is een adequate inname van omega-3 vastgesteld op 1,6 gram per dag voor mannen en 1,1 gram per dag voor vrouwen 1, 8.

Veganisten

Er zijn geen aanbevelingen voor de inname van vegan omega-3 specifiek voor veganisten of vegetariërs. Dit betekent dat volwassen veganisten moeten streven naar de inname-aanbevelingen voor gemiddelde, gezonde volwassenen.

Het toevoegen van omega-3-rijke noten en/of zaden aan maaltijden is een eenvoudige manier om via de voeding aan de inname-eisen te voldoen. Samen met het regelmatig eten van sojavoeding (tofu, tempeh, edamame, sojamelk) maakt dat het vrij eenvoudig om aan de inname van omega-3 te voldoen, althans specifiek voor ALA.

Ook vegan omega 3 kopen?

Gelukkig voor veganisten is er ook vegan omega 3 verkrijgbaar. Dit is ‘gewone’ omega 3, maar dan van algenolie. Ja, je leest het goed, algenolie is in feite vegan omega 3. De werking is precies hetzelfde, waardoor je het veilig kopen kunt.