Vijf tips om gezond vegetarisch te eten

Vijf tips om gezond vegetarisch te eten

Wil je wat vaker vegetarisch eten om het milieu te helpen of om wat af te vallen? In dit artikel geef ik je 5 tips hoe jij gezond kunt blijven eten bij een vegetarisch dieet.

1. Neem de tijd om te wennen

Als je overschakelt op ​een vegetarisch dieet, kan het zijn dat je lichaam hier even aan moet wennen. Omdat je anders gaat eten, betekent dat je lichaam even moet wennen. Ook zal je zelf moeten wennen met koken door gerechten op tafel te zetten die geen vlees meer bevatten.

2. Vervang vlees door de juiste (hoeveelheid) producten

Vlees en vis kun je vervangen door andere eiwitrijke producten (zoals noten, peulvruchten of kaas). Vaak eten mensen te veel vlees, dus houd ook rekening met de hoeveelheid. Reken met ongeveer 100 gram vlees. Dus kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld: 120 gram bonen of linzen, 1 of 2 eieren, 150 gram kaas of 75 gram noten.

Kies je voor een vleesvervanger, let dan goed op de ingrediënten. Kijk of er een goede hoeveelheid eiwitten in zit. Goede vleesvervangers kunnen op basis zijn van groente, tarwe-, soja- of paddenstoelen eiwit. Toch kun je deze vleesvervangers het beste niet dagelijks eten, omdat ze veel toevoegingen bevatten en niet genoeg voedingsstoffen.

3. Haal gezonde tussendoortjes in huis (of maak ze)

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Zorg dus dat je “foute” snacks weg doet en dat je gezonde tussendoortjes in huis haalt. Makkelijke en gezonde hapjes zijn komkommer, cherrytomaatjes en wortels. Een bakje kwark of yoghurt is ook een gezond tussendoortje, evenals een handje noten. Zorg dat je niet zwicht voor een zak drop, een reep chocola of een pak koekjes. Je krijgt dan weer schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zal sneller weer naar een dergelijke snack verlangen.

4. Wees creatief in de keuken

Mensen zijn vaak bang dat ze vlees gaan missen. Het geeft een zekere bite aan je maaltijd. Toch kun je dit gevoel voorkomen door goed gebruik te maken van kruiden en specerijen. Deze maken je maaltijd rijk van smaak en je kunt er veel mee variëren. Deze rijke smaak zorgt ervoor dat je veel te proeven hebt en het geeft je sneller een voldaan gevoel. Daardoor mis je vlees niet. En daarbij komt dat veel kruiden en specerijen een positieve invloed hebben op je spijsvertering, dus je profiteert dubbel.

5. Plan vooruit

Het kan even wennen zijn om je maaltijden samen te stellen als je nog maar net begonnen bent met dit dieet. En daarom is het handig om wat extra tijd uit te trekken voor de boodschappen. Bedenk op tijd wat je de volgende dag(en) wilt gaan eten, en denk dan aan alle maaltijden van de dag. Zo voorkom je dat je op een ochtend of avond zonder inspiratie staat en maar kiest voor een kant en klare, koolhydraatrijke hap. Door voor te bereiden kun je deze manier van eten beter volhouden en al na enkele dagen gaat dit vrijwel vanzelf.