Plast je kind nog in bed? 5 tips om dit af te leren

Plast je kind nog in bed? 5 tips om dit af te leren

Heb je een kind dat op oudere leeftijd, nog steeds in bed plast? Dat is in eerste instantie vervelend voor het kind zelf, maar ook voor de ouders kan dit veel impact hebben. Als ouders houdt dit je dit namelijk ook veel bezig; niet alleen in praktische zin, omdat je veel tijd kwijt bent aan het verschonen van het bed, maar ook omdat je misschien niet weet hoe je dit op moet lossen. Wij hebben 5 goede tips voor je, waardoor jouw kind straks niet meer in bed plast. Lees je mee?

Belonen

Wat goed werkt is om je kind te belonen, als hij/zij niet in bed plast. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kalender op te hangen, waarop je de ‘droge nachten’ kunt aankruisen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jullie bij 5 droge nachten, samen naar een leuk pretpark gaan.

Samen verschonen van het bed

Als je kind in bed geplast heeft, verschoon dan samen het bed. Hiermee is je kind er zich van bewust wat het voor jou als ouder inhoudt, als er in bed geplast wordt. Door dit extra werk samen te verrichten, heeft je kind ook meer begrip voor jouw situatie en zal beter zijn/haar best doen om te voorkomen dat er in bed geplast wordt.

Positief coachen

Kwaad worden op je kind heeft geen zin, als hij/zij in bed geplast heeft. Sterker nog; dit maakt je kind alleen maar onzeker en dat wil je natuurlijk voorkomen. Geef aan dat het helemaal niet erg is als hij/zij in bed plast en dat heel veel kinderen hier last van hebben. Zorg er wel voor dat je het plan wat je voor ogen hebt om van het in bed plassen af te komen, deelt met je kind. Hiermee kunnen jullie samen dit plan uitvoeren!

Wakker maken

Maak je kind ’s nachts wakker om te plassen. Hiermee voorkom je niet alleen een nat bed, ook maak je jouw kind er zich van bewust dat er tussendoor ook geplast moet worden als de blaas vol zit. Na een aantal nachten wordt het waarschijnlijk al routine om te plassen en houdt je kind hier rekening mee. Sterker nog; misschien gaat je kind er zelf ’s nachts wel uit om te plassen.

Plasalarm

Een plasalarm voor kinderen is een uiterst effectief middel om van het bed plassen af te komen. Bij een plaswekker, draagt je kind een broekje dat in verbinding staat met een wekker. Wordt het broekje nat, dan gaat de wekker af. Je kind zal hiervan wakker worden en weet dat hij/zij naar de WC moet gaan om verder te plassen.