Gezond en gevarieerd eten? Her moet je op letten!

Gezond en gevarieerd eten? Her moet je op letten!

Een gezonde levensstijl aanhouden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Één van de belangrijkste aspecten is natuurlijk gezonde voeding. Het gezondheidsraad adviseert iedereen om minimaal 5 porties groente en fruit per dag te eten. Dit is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor een goede balans in je voeding. Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. In dit artikel lees je meer over gezond en gevarieerd eten en waar je op moet letten.

Groenten en fruit

Het eerste waar je aan denkt bij gezonde voeding is natuurlijk porties groenten en fruit. Dit is ook niet voor niks, want groenten en fruit zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en hebben bovendien een positief effect op je cholesterolgehalte. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je weerstand, gezondheid en energiebalans. Daarnaast bevatten groenten en fruit weinig verzadigde vetten, sodium (natrium) en toegevoegde suikers.

Probeer zoveel mogelijk verschillende groenten en fruitsoorten te eten. Kook soms sperziebonen en snijbonen, wortels of spruitjes, maar vergeet ook niet af en toe bloemkool of broccoli te eten.

Vis, vlees en noten

In vis, soorten vlees en noten zijn ook belangrijke bronnen van voedingsstoffen. Vis is bijvoorbeeld een goede bron van omega-GHA en eiwitten. Omega-GHA is goed voor je hart- en bloedvaten. Eiwitten zijn belangrijk voor de groei van spieren, het behoud van spiermassa en het herstel van je lichaam na inspanning. Noten zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten bovendien gezonde onverzadigde vetten.

Overige tips

Verder is het ook belangrijk om voldoende aardappels en graanproducten binnen te krijgen. Aardappels bevatten veel koolhydraten en vitamine C. Graanproducten zijn een goede bron van vezels, ijzer, fosfor en B-vitamines. Kies bij voorkeur volkoren producten in plaats van witmeelproducten. Peulvruchten en vetten zijn ook belangrijk. Oliën, bak- en braadvetten gebruik je tijdens het voorbereiden van producten. Zuivelproducten zoals kaas, melk en eieren krijgen de meeste mensen al genoeg binnen in een gemiddelde week.

Probeer hiernaast ook gevarieerd te drinken, met af en toe een kopje thee of koffie. Als je niet te veel van deze drankjes neemt, kan dit erg gezond zijn en een aanvulling op je voeding. Verder is het belangrijk om veel water te drinken. Water is goed voor je gezondheid en helpt je bij het afvoeren van toxines en bij je spijsvertering.