Carpoolen doe je zo!

Carpoolen doe je zo!

Jij en je collega’s proberen duurzamer te werk te gaan. Een logische oplossing hiervoor is carpoolen: niet langer gaan jullie met verschillende auto’s individueel naar werk, vanaf nu rijden jullie samen in één auto. Hierdoor stoot je een stuk minder CO2 uit, wat goed is voor het milieu. Maar, om carpoolen te laten slagen, zijn er wel een paar stappen die jullie samen moeten doorlopen. We introduceren je hieraan!

De centrale locatie

Het belangrijkste aan carpoolen: waar wordt iedereen opgehaald? Over het algemeen zijn hier twee oplossingen voor: of je spreekt af op een centrale plek waar iedereen zelf naartoe fietst of rijdt, of degene die het verst weg woont haalt iedereen thuis op. Voor beide oplossingen valt iets te zeggen; het is een kwestie van voorkeur. Voor beide oplossingen geldt wel dat je ook duidelijk moet zijn in de afspraken qua tijd, zodat iedereen precies weet waar die aan toe is.

Afspraken maken

We benoemden de tijd net ook al enigszins – dit is een perfect voorbeeld van een afspraak die je wil maken wanneer je gaat carpoolen. Deze en andere belangrijke afspraken, zetten we voor je op een rijtje:

1. Tijd: hoe laat spreken jullie af, en misschien nog wel belangrijker: hoelang blijven jullie hier wachten? Het hoeft misschien niet de verwachting zijn dat iemand buiten staat te wachten, maar je wil ook niet te laat komen omdat één iemand te laat wakker is geworden.

2. Kosten: rijdt altijd dezelfde persoon, of splitten jullie de kosten door dagelijks een andere chauffeur aan te wijzen? Als dit eerste het geval is, is het eerlijk om een berekening te doen waarin jullie allemaal een even deel betalen.

3. Afmelding: het zal regelmatig voorkomen dat iemand niet kan vanwege ziekte of een vrije dag. Het is in dit geval belangrijk om hier duidelijke afspraken over te hebben, zodat jullie snel kunnen wisselen. Vooral als de chauffeur last-minute uitvalt, moet je weten wat te doen.

Veilig rijden

Een reden dat veel mensen niet willen carpoolen, is omdat ze het niet fijn vinden om iemand anders in hun auto te laten rijden. Deze gedachte verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon op het moment dat iemand een WA-autoverzekering afsluit. Wanneer jij deze all-risk autoverzekering afgesloten hebt, hoef je je niet langer zorgen te maken over kosten die je auto aanricht bij andere voorwerpen. Natuurlijk is veilig rijden nog steeds belangrijk, maar hier moet je sowieso vanuit gaan wanneer je gaat carpoolen. Neem eens een kijkje op de website van InShared, aangezien je hier een WA-verzekering vindt die perfect past bij jouw situatie.

Werk ze!

Vanaf nu begint elke dag gezellig, aangezien je niet meer alleen naar werk hoeft. Hierdoor wordt het werk gelijk leuker. Geniet ervan!