Altcoins interessant om in te investeren?

Altcoins interessant om in te investeren?

Veel mensen denken dat ze de boot gemist hebben met Bitcoin, en kijken daarom verder naar altcoins. Is dat verstandig of kan je beter investeren in Bitcoin?

Altcoins is in de cryptomarket alles wat niet Bitcoin is, maar niet elk project is een alternatief voor Bitcoin. Maar is het wel verstandig om in altcoins te investeren in plaats van Bitcoin? In dit artikel leg ik je uit welke soorten altcoins er zijn, mijn visie en of je er in moet investeren (geen financieel advies).

Verschillende soorten altcoins

Altcoins zijn over het algemeen in te delen in de volgende categorieën:

  • Platformen
  • Stablecoins
  • Meme coins
  • DeFi
  • Gaming / NFT

Platformen

De nummer 2 in de crypto markt is ook direct het grootste platform in crypto; Ethereum. Platform projecten zijn blockchains waarop andere projecten kunnen bouwen. Zo zijn de andere categorieën in deze lijst bijna allemaal gebouwd bovenop Ethereum.

Stablecoins

Stablecoins zoals Tether of USDC zijn gekoppeld (meestal) aan de dollar. Dat wilt zeggen dat 1 USDC altijd 1 dollar is en dus niet in waarde kan stijgen / dalen.

Stablecoins worden gebruikt om snel in en uit crypto te stappen. Je Bitcoin met winst vertalen in een dollar waarde is met een druk op de knop geregeld met een stablecoin. Deze kan je vervolgens uit cashen op de bank, maar je kan ook makkelijk weer in Bitcoin of een ander project stappen.

Meme coins

Deze projecten hebben veel aandacht gekregen de laatste tijd in de media vanwege hun community en omdat ze fun zijn. Dogecoin en Shiba Inu zijn hier een perfect voorbeeld van. Deze projecten zijn ooit gemaakt als grap, en vertegenwoordigd geen waarde in mijn optiek.

DeFi

Waar je met Bitcoin transacties kan uitvoeren zonder derde partij, gaat DeFi nog een stap verder. Momenteel staan er veel projecten nog in de kinderschoenen, maar is het al mogelijk om DeFi te gebruiken als leen- en uitleen platform en worden er al decentralised exchanges gemaakt binnen het DeFi domein.

Gaming / NFT

NFT is een manier om eigenaarschap aan een digitaal object te koppelen. Zo kan een kunstenaar zijn creatieve uitingen op de blockchain plaatsen en daarmee zijn eigendom verifiëren, maar ook overdragen. Het eerste project dat aan de slag ging met NFT’s waren cryptokitties. Daarmee werden digitalle katten op de blockchain geplaatst en had iedere kat unieke eigenschappen. Tegenwoordig zie je niet alleen plaatjes of filmpjes als NFT maar ook games waarin jij met je NFT karakter kan spelen en beloningen kan ontvangen.

Zijn altcoins interessant om in te investeren?

Het is mogelijk dat een nieuw project erg succesvol zal worden, en je meer rendement maakt dan met Bitcoin.

Echter is het over het algemeen zo dat veel projecten falen, en je het risico loopt al je geld kwijt te raken.

Daarom is het verstandiger om altcoins te traden voor meer Bitcoin. Je speelt daarbij in op een trend waarbij je op korte termijn je winst neemt en omzet voor meer Bitcoin.