Hoe vind je een goede kindertandarts?

Hoe vind je een goede kindertandarts?

Een kindergebit staat in verband met de algehele gezondheid van je kind. Hierdoor is het maar al te belangrijk om een goede kindertandarts te hebben. Maar hoe vind je een goede kindertandarts? En waar moet je op letten?

Al vanaf jongs af aan is het gebit erg belangrijk. Vanaf circa vijf jaar beginnen de tanden te wisselen. De kiezen wisselen wel pas later (ongeveer elfjarige leeftijd). De melktanden behouden is van belang voor het goed doorkomen van blijvende tanden en kiezen. Zorg er dus voor dat je een goede kindertandarts hebt die jou kind kan helpen met een gezond gebit.

Belang van een goede kindertandarts

De juiste tandheelkundige praktijk bepalen blijft lastig. Vooral aangezien het belangrijk is en je er zelf vaak niet veel verstand van hebt. Daarnaast is het lastig aan te voelen of een tandarts ook geschikt is voor jouw kind. Onderstaand hebben wij een aantal onderwerpen waar jij op kan letten bij het keuzeproces benoemd. Zo zie je niks over het hoofd en kan ook jij hopelijk een geschikte kindertandarts vinden.

Allereerst is het belangrijk dat jouw kind genoeg aandacht en een gezond kindergebit krijgt. Om te achterhalen of een praktijk focus legt op specifiek kinderen is het makkelijkste te beginnen met het bekijken van de website. Zoek tussen de behandelingen of ze kindertandheelkunde ertussen hebben staan.

Een voorbeeld hiervan is de tandartspraktijk Tandartsen Mariastraat. Zij hebben een duidelijke kindertandheelkunde webpagina waar al veel vragen worden beantwoord. Het laat zien dat zij extra stilstaan bij kindertandheelkunde en veel ervaring hebben.

Door de website van de praktijk te bestuderen krijg je een eerste indruk. Daarnaast krijg je antwoord op vragen als vanaf welke leeftijd de tandartspraktijk aandacht besteed aan kinderen. Verder is het van belang dat jouw kind al vroeg bij de praktijk terecht kan voor zogenoemde wensessies. Dit zorgt ervoor dat eventuele angst voor zover mogelijk wordt voorkomen. Veel mensen ontwikkelen de angst voor de tandarts namelijk al op vroegere leeftijd. Daarnaast kan het op later voor diverse problematiek zorgen.

Ga jij zelf voor een behandeling naar de tandarts? Neem je kind dan mee naar de praktijk. Doe dit wel alleen bij wat minder confronterende behandelingen. Als je jouw kind namelijk meeneemt kan hij of zij gelijk aan een aantal aspecten van de tandheelkundige wereld wennen. Zo komen ze in aanmerking met de tandarts, instrumenten, omgeving en natuurlijk de praktijk zelf. Ook hierbij kan je gelijk zien hoe jouw kind erop reageert en hoe de tandarts zich opstelt tegenover je kind.

Om echt te achterhalen of een praktijk geschikt is kan je een kennismakingsgesprek inplannen met de kindertandarts en jouw kind. Daarnaast kunnen ze gelijk bepalen of er eventueel een speciaal behandelplan opgesteld moet worden om gebitsproblemen te voorkomen en een gezond kindergebit te kunnen krijgen.

Blik op de toekomst

Bij het bepalen van een geschikte kindertandarts voor jouw kind is het handig om een blik op de toekomst te werpen. Denk hierbij aan vragen betreft bepaalde situatieveranderingen; ga je verhuizen van een buitenwijk in Rotterdam naar het centrum? Of heeft jouw kind in de toekomst een beugel nodig? Zoek dan naar orthodontist Rotterdam, kijk hierbij of de praktijk zowel tandheelkundige- als orthodontische behandelingen aanbied. Zo houd je alles op één vertrouwde locatie.

Help mijn kind moet naar de tandarts

Als bezorgde ouder ben je continu bezig met van alles regelen en informatie vergaren. Zo ook als het op kindertandheelkunde aankomt. Onderstaand hebben wij alvast enkele vragen beantwoord:   

·         Hoe verzorg je een kindergebit?

Belangrijk is om op te letten met drinken: zo kan je bij het doorkomen van de eerste tandjes en kiezen al overstappen op het uit een beker drinken i.p.v. uit een tuitbeker. Hierdoor komt het kindergebit korter in aanmerking met de suikers van drinken.

Verder moet je de hoeveel eet- en drinkmomenten van een dag beperken. Beperk dit tot zeven keer iets eten en/of drinken. Zo krijgt het glazuur namelijk genoeg de tijd om zich te herstellen.

Vanaf twee jarige leeftijd kan jouw kind al mee naar de tandarts voor de ‘wensessies’. Hierdoor voorkom je mogelijk angst voor de tandarts. Je kind kan alvast wennen aan de tandarts, instrumenten, praktijk en omgeving.

·         Welke gebitsproblemen komen voor bij kinderen?

De meest voorkomende problemen bij kinderen zijn cariës / tandbederf. Dit komt maar liefst bij ongeveer de helft van de kinderen voor. Naast cariës / tandbederf kunnen er ook mindervoorkomende gebitsproblemen zijn zoals; glazuurontwikkelingsstoornissen (beter bekend als kaaskiezen).

·         Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar een kindertandarts?

Vanaf twee jaar kan je al jouw kind meenemen naar de tandarts. Hierdoor kan je kind namelijk al vroeg stapsgewijs wennen. Kindertandartsen zullen op een speelse en succesvolle wijze jouw kind introduceren aan de tandheelkundige wereld en tandartsangst zo voor zover mogelijk voorkomen.

·         Hoeveel kost een kindertandarts?

Een goede mondgezondheid is voor iedereen belangrijk. Het staat namelijk in verband met de algehele gezondheid. Hierdoor kunnen kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts. De kosten voor basis mondzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering.

·         Hoe werkt tandpasta?

Zoet en zuur eten/drinken ontkalkt en verdunt het tandglazuur. Het tandglazuur wordt dan poreus. Glazuur herstelt uit zichzelf door speeksel, echter heeft dit wel tijd nodig. Fluoride helpt bij het mineralisatie proces waardoor het glazuur sneller kan herstellen. Hierdoor bevelen tandartsen ook tandpasta met fluoride aan.