Het leven van de opa van Juan Carlos I, Alfons XIII

Het leven van de opa van Juan Carlos I, Alfons XIII

Juan Carlos I was na de dood van de laatste dictator van Spanje - Franco - symbool voor de terugkeer van de Spaanse monarchie. Hij was de kleinzoon van Alfons XIII. Deze koning is tijdens het dictatorschap van Franco verbannen geweest tot zijn dood in Italië, in 1941. Hoe is het leven geweest van de opa van Juan Carlos I Alfons XIII? We proberen hier een deel te vertellen van zijn leven.

Koning vanaf de geboorte

Het bijzondere van Alfons XIII is dat hij vanaf zijn geboorte koning van Spanje is geweest. In 1885 stierf de toenmalige koning (de vader van Alfons XIII) plotseling. Op het moment van overlijden had hij 2 dochters, maar zijn vrouw was in verwachting van een derde kind. Dat was Alfons XIII, een zoon, zodat die de troon kon opvolgen. Zijn moeder deed dienst als regentes totdat Alfons XIII 16 was geworden, vanaf dat moment was hij echt koning van Spanje.

De kinderen van Alfons XIII

Toen Alfons XIII 19 jaar oud was ontmoette hij Victoria Eugenie (Ena). Zij was van lagere komaf en protestants, het viel ook niet goed bij de Spaanse bevolking. Ze werd katholiek gedoopt en kreeg een titel waardoor ze van voldoende adel werd om koningin van Spanje te worden. Uit dit huwelijk kwamen maar liefst 7 kinderen. Het eerste kind stierf later bij een auto ongeluk, het tweede kind was doofstom, de derde was een meisje. De vierde werd doodgeboren, de vijfde was ook een meisje. Het zesde kind was Juan, die uiteindelijk troonopvolger werd. Ook de zevende stierf uiteindelijk bij een auto ongeluk. Behalve de zeven officiële kinderen had Alfons XIII ook nog minstens 6 buitenechtelijke kinderen bij 5 minnaressen.

Caminito del Rey, eind jaren 30 tot 1941

Hij was tot het einde van de jaren 30 toch wel een populaire koning. Hij mocht heel veel gebouwen openen, Madrid veranderde ook snel. In 1921 kwam Alfons XIII langs bij de Caminito del Rey, een pad ten noorden van de Spaanse stad Málaga. Het was een toonbeeld van de Spaanse techniek op dat moment. Achter is het misschien een van de namen die vandaag de dag een soort van naar Alfons XIII genoemd zijn al dan niet met zijn directe naam, Caminito del Rey betekent namelijk koningspad. En die naam is gegeven op de dag dat Alfons XIII over het pad liep.

Door onder andere een nederlaag in Marokko en de rechtse wind die door Europa waaide, begon in 1931 de tweede Spaanse republiek. Dat duurde niet lang - in 1939 greep de generaal Franco de macht en werd de monarchie opgeheven; de Spaanse koninklijke familie verspreidde zich over Europa en het huwelijk tussen Alfons XIII en Ena strandde. Alfons XIII hield zich vooral bezich met zijn persoonlijke leven als rijke playboy. In 1941 stierf hij.

Einde van de Spaanse monarchie?

Dat leek het einde van de Spaanse monarchie. Echter, het zesde kind van Alfons XIII, Juan, kreeg later ook een zoon welke Juan Carlos I is. Hoewel hij tegenwoordig wel een beetje lijkt op zijn opa, kun je wel zeggen dat hij Spanje naar een democratie heeft geloodst. Alfons XIII was een voorbeeld van endogamie. Hij had als 11e generatie slechts 111 voorouders, een standaardsituatie schrijft 1024 voorouders voor. Het trouwen binnen de familie was dus erg gangbaar.