Hoe en waarom beginnen met Grieks koken?

Hoe en waarom beginnen met Grieks koken?

In de oudheid was de Griekse keuken met name gebaseerd op brood, olijfolie en wijn. Vanwege het grote kustgebied grenzen aan de Middelandse zee, werd er veel vis gegeten in plaats van rood vlees of gevogelte. De hedendaagse Griekse keuken gebruikt nog steeds veel olijfolie, evenals vers fruit, groenten en vis: een grote verscheidenheid aan hoogwaardige ingrediënten. Als je Grieks eet, geniet je van een bevoorrechte positie in de wereldwijde cultuur van smaakalternatieven. Griekenland heeft ook een sterke traditie in opta vlees. Opta vlees wil zeggen dat het 'droog' gegaard is. Dat kan op houtskool zijn of geroosterd aan het spit. Je treft ook heerlijke lams- of geitengerechten aan.

Om zelf te beginnen aan Griekse gerechten

Voor degenen die niet bekend zijn Grieks eten, of iedereen die geïnteresseerd is om te beginnen met heerlijke, gemakkelijk te bereiden maaltijden, raad ik je aan om te beginnen met de traditionele Griekse stijl van koken. Dit hoeft niet perse ingewikkeld te zijn. Veel Griekse gerechten bestaan uit aardappeltjes, feta en salades. De sla bevat geen sla, maar is vaak een mix met komkommer, olijven en rode ui.

Wil je uitbreiden naar klassiekere gerechten? Dan kun je denken aan dips als Tzatiki - een Griekse yoghurt gebaseerde dip met komkommer. Heerlijk met een stuk stokbrood of op een toastje. Je kunt tzatziki ook goed combineren met vlees. Denk aan Griekse gehaktballetjes ook keftedes genoemd, of lamsbouten. Als je lamsvlees bereidt is het van belang dat je goed kwaliteit vlees hebt. Lamsvlees van slechte kwaliteit kan taai zijn en heeft soms een muffe en/of dierlijke geur. Dat heb je liever niet aan je kwaliteitsmaal zitten!

In de trend van dips, kun je ook Militzanosalata maken. Dit is een dip op basis van aubergine. De aubergine gaar je in de oven en het vruchtvlees pureer je als ware tot een lekkere structuur. Net als tzatziki is de bereiding eenvoudig, maar de smaak is onmiskenbaar goed! Je maak de sfeer helemaal af door de gehaktballetjes of spiezen te bereiden op kolen of op een grill spie. Met eenvoud bereik je veel! Dat zal de Griekse keuken je zonder meer meegeven. Tijd om te koken dus!