3 tips als je zaken gaat doen in het buitenland

3 tips als je zaken gaat doen in het buitenland

Plannen om in het buitenland zaken te gaan doen? Omdat je het gevoel hebt dat je in Nederland niet verder uit kunt breiden? Of ben je benieuwd of je producten het in het buitenland ook goed doen? Zaken doen in het buitenland is een mooi avontuur, toch komt het ook vaak voor dat zakendoen in het buitenland flink misgaat. Wij hebben 3 tips voor je, waarmee jij wel succesvol bent in het buitenland!

Communiceer wat je doet

Als je nieuw gaat starten in een ander land, is er niemand die jouw bedrijf kent. Om hier verandering in te brengen is het belangrijk om duidelijk te maken wat je voor mensen/bedrijven kunt betekenen. Natuurlijk leent zich een website hier prima voor, maar zeker ook sociale mediakanalen kun je hiervoor inzetten. Als je het helemaal goed aan wilt pakken, kun je ook kiezen voor radio- en tv-reclame. Zorg ervoor dat je op een professionele manier communiceert; zonder taalfouten en door de juiste doelgroep aan te spreken. Hiermee zorg je ervoor dat je de juiste mensen bereikt!

Goede administratieve voorbereiding

Bereid je administratief goed voor op een buitenlands avontuur. Bijvoorbeeld door vooraf goed uit te zoeken hoeveel % BTW je moet rekenen naar klanten in het buitenland. Maar ook kun je te maken (buiten Europa) met buitenlandse valuta. Hierbij speelt de wisselkoers een rol; zorg dat je jezelf ook in dit onderdeel verdiept. Het zou zonde zijn als je veel verkoopt, winst maakt, maar uiteindelijk toch geld verliest door een ongunstige wisselkoers. Denk ook na over de betaalmethodes die je aan wilt gaan bieden. Welke is de meest gangbare in het land waarmee je zakendoet? Is dit voor jou ook een acceptabele methode? Zorg ervoor dat je vooraf bepaalt, hoe jij de betalingen wilt ontvangen.

Werk met professionals

Een recruitmentbureau voor het buitenland is een aanrader om aan goede sales mensen te komen. Zakendoen met buitenlandse klanten vereist ervaring en doorzettingsvermogen. Precies deze mensen heeft een goed recruitmentbureau in zijn bestand staan, waardoor je hier zelf niet naar op zoek hoeft te gaan. Hiermee kun je sneller opstarten in het buitenland en loop je minder kans dat je zelf de verkeerde mensen aanneemt, wat natuurlijk ook tijd en geld kost. Met deze 3 tips wordt jouw buitenlandse avontuur een succes. Gegarandeerd!