Wat te doen in Valkenburg?

Wat te doen in Valkenburg?

Valkenburg is een bekende Limburgse stad waar jaarlijks veel toeristen naar toe gaan. Het is één van de populairste bestemmingen in Zuid-Limburg. Er zijn diverse toeristische attracties en bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. Hier waan je je eigenlijk ook direct in het buitenland, want door het prachtige heuvelachtige landschap zou je niet direct zeggen dat je in het vlakke Nederland bent.

Bekende bezienswaardigheden

De Cauberg is één van de trekpleisters van de stad. Nu is een berg wellicht niet zo bijzonder, maar het is dé berg van de wielerkoers Amstel Gold Race. In de laatste kilometers van deze wielerwedstrijd bedwingen de professionals deze berg. Veel toeristen die Valkenburg bezoeken willen graag de Cauberg beklimmen. Hetzij lopend, hetzij op de (race)fiets.

Grotten

Limburg staat ook bekend om haar grotten. In Valkenburg is het leuk om de Fluweelengrot te bezoeken. Dit is een populaire mergelgrot die onder meer door het bouwen van het Kasteel van Valkenburg is ontstaan. Deze grot is liefst vijf kilometer lang aan tunnels en gangen. Een deel van de Fluweelengrot kan worden bezocht door toeristen. Dit is als je in Valkenburg bent een absolute aanrader.

Kasteel

Deze Limburgse plaats heeft ook een hoogteburcht. Dit is een kasteel die op grotere hoogte is gebouwd. Het is wel een ruïne, maar desondanks nog altijd een leuke trekpleister. Tijdens de tachtig jarige oorlog werd het kasteel op initiatief van Willem III van Oranje vernield. Na de vernieling werd de ruïne nooit in ere hersteld en veel stenen en ander materiaal werd gebruikt voor het maken van bouwwerken in Valkenburg. Je kunt het kasteel geheel het jaar bezoeken.

Centrum van Valkenburg

Het oude centrum van de stad wordt ook altijd veel bezocht. In de stad vind je veel restaurants, winkeltjes en kroegjes. Op een zonnige dag is het hier heerlijk toeven. Al is het dan wel druk, want veel mensen willen hier een plekje op het terras veroveren. Al zittend kun je vervolgens genieten van heerlijk eten en/of een drankje en kijken naar de vele langslopende mensen.

Overige bezienswaardigheden

Op de Heunsberg vind je de Wilhelminatoren. Dit is een toren waar je ook heerlijk kunt eten in het café-restaurant die je bij de toren kunt vinden. Ga je met je kinderen naar Valkenburg? Dan is er ook voldoende vertier voor je kinderen, want Pretpark de Valkenier heeft alles te bieden voor kinderen. Er zijn leuke attracties en je hoeft niet bang te zijn voor slecht weer, want veel attracties zijn overdekt.