Tips voor beginnende ZZP'ers

Tips voor beginnende ZZP'ers

Ga jij binnenkort voor jezelf beginnen en werken als ZZP’er? Voor jezelf gaan werken is niet gemakkelijk en er komt veel bij kijken. Het is belangrijk dat je zo efficiënt mogelijk werkt en zo professioneel mogelijk overkomt op klanten en andere bedrijven. In dit artikel hebben wij handige tips en informatie op een rijtje gezet, zodat je zo goed mogelijk van start kunt gaan.

Werkomgeving

De omgeving waar je gaat werken is iets wat veel ZZP’ers in eerste instantie over het hoofd zien. Veel mensen denken dat het prettig is om thuis te werken, maar dit is moeilijker dan je zou verwachten. In je eigen huis raak je snel afgeleid, waardoor je soms moeilijk aan de slag kunt gaan. Ook is het belangrijk om een aparte ruimte te hebben voor je werk. Als je in je woonkamer of slaapkamer gaat werken, is dit namelijk verwarrend voor je hersenen en je lichaam. Deze zijn namelijk gewend om uit te rusten op deze plekken. Het kan daarom slim zijn om een aparte kamer in te richten, of een kantoorruimte te huren in de buurt.

Administratie

Ook moet je gaan nadenken over de boekhouding. Wil je dit de eerste jaren zelf gaan doen? Dan moet je goed geïnformeerd zijn over wat je wel en niet moe doen en welke opties je hebt. Het is belangrijk dat je geen fouten maakt. Je wil namelijk niet meteen geld hoeven uitgeven aan boetes. In de meeste gevallen is het prettig om een boekhouder te regelen. Je kunt je zelf dan volledig focussen op het opbouwen van je eigen bedrijf. Je weet zeker dat alles goed geregeld is en kunt handige tips krijgen van de boekhouder, waardoor je ook geld kunt besparen.

Uitstraling

Als je wil dat andere bedrijven en klanten je meteen serieus nemen, is het belangrijk om voor een professionele uitstraling te zorgen. Zo kun je wat geld uitgeven om een logo te laten maken, wat helemaal niet duur hoeft te zijn. Ook is het mooi om een eigen e-mailadres te hebben voor je bedrijf, met een goede styling van je mails en een handtekening onderaan. Zorg dat je altijd professioneel gedrag vertoont en dat je je aan de afspraken houdt. Wie weet vind je meteen klanten voor het leven.