3 tips voor het starten van jouw eigen bedrijf

3 tips voor het starten van jouw eigen bedrijf

Ben jij klaar om de stap te zetten om voor jezelf te beginnen? Als startende ondernemer komt er veel bij kijken wanneer je een eigen bedrijf op gaat richten. Om je een handje op weg te helpen zetten wij hier de drie belangrijkste tips voor je op een rijtje. Hiermee zie je geen essentiële zaken over het hoofd die bij het starten van een onderneming komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van de benodigde verzekeringen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp om jezelf en jouw bedrijf te beschermen tegen onvoorziene kosten bij schade.

1. Sluit de juiste verzekeringen af

Een ongeluk zit in een klein hoekje – dit geldt voor ieder mens, dus ook voor jou als ondernemer. Maar wanneer je tijdens jouw werkzaamheden een ongeluk veroorzaakt kun je tegen een pittige schade aankijken als je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van een verzekeraar als Unive kun je jezelf hier tegen beschermen. Je bent dan verzekerd tegen schade die jij of een van je werknemers veroorzaakt tijdens de werkzaamheden van jouw bedrijf. Ook kan het slim zijn om eens te kijken naar een opstalverzekering als je een bedrijfspand hebt, of naar een rechtsbijstandsverzekering voor juridische hulp.

2. Kies een originele bedrijfsnaam

Het is belangrijk om een catchy naam te verzinnen voor jouw bedrijf zodat je meteen opvalt bij potentiële klanten. Kies een naam die zowel de lading dekt van wat jouw werk inhoudt als een naam die makkelijk blijft hangen. Als Nederlandse ondernemer ben je wettelijk verplicht om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je met de unieke bedrijfsnaam die je hebt bedacht.

Wanneer de registratie van jouw bedrijf compleet is worden jouw gegevens automatisch doorgestuurd naar de Belastingdienst. Van hen ontvang je vanzelf een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer waarmee je alle belastingzaken kunt regelen.

3. Schrijf een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een handige leidraad om de groei van jouw bedrijf vorm te geven. In een ondernemingsplan werk je het doel van jouw bedrijf uit, zowel op korte als op lange termijn. Ook doe je onderzoek naar de branche waarin je werkt en naar de concurrentie. Op die manier heb je duidelijke doelen om naartoe te werken en worden de stappen die je hiervoor moet zetten overzichtelijker.

Ook is een ondernemingsplan handig wanneer je bepaalde subsidies aan wil vragen en komt het ook van pas bij het lenen van een bedrijfskrediet. Je kunt je ondernemingsplan ieder jaar aanpassen. Daarmee houd je de voortgang van jouw business mooi bij en kun je gemakkelijk zien hoeveel je hebt bereikt waar je trots op mag zijn.