Wat is Blue Monday en wat kun je er tegen doen?

Wat is Blue Monday en wat kun je er tegen doen?

De jaarwisseling wordt altijd beschouwd als de ultieme kans om te beginnen met het beteren van je leven. Veel mensen nemen zich daarom voor om vanaf 1 januari bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te sporten, minder te werken, meer quality-time door te brengen met het gezin en ga zo maar door. Hoewel veel mensen altijd goed beginnen, zijn er toch altijd een heel aantal mensen waarbij de goede voornemens na de eerste weken van januari toch minder streng worden opgevolgd en (gedeeltelijk) mislukken. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een te ambitieus plan of kan komen door een gebrek aan tijd om je goede voornemens ook echt succesvol uit te voeren.

Het kan ontzettend vervelend voelen om niet te slagen in het volhouden van je goede voornemens. Als je je dan ook nog eens realiseert dat de zomervakantie nog ver weg is en dat we nog altijd midden in een corona crisis zitten, dan kun je je nogal somber gaan voelen. Omdat dit moment van realisatie voor veel mensen op of rond de derde maandag van januari valt, heeft deze dag de naam ‘Blue Monday’ gekregen. In dit artikel vertellen we je meer over wat Blue Monday precies inhoudt, en wat je kunt doen aan de somberheid die hierbij komt kijken.

Waar komt Blue Monday vandaan? 

Er wordt gezegd dat de term ‘Blue Monday’ in 2005 in het leven is geroepen door de Britse Psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een formule waarmee hij kon berekenen wat de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. In deze formule wordt gebruik gemaakt van verschillende factoren die invloed zouden hebben op een deprimerend gevoel. Voorbeelden van deze factoren zijn bijvoorbeeld het weer, schulden, maandelijks salaris, het aantal dagen sinds Kerst en het motivatieniveau voor het behalen van goede voornemens. 

Volgens Arnalls bevindingen zou de derde maandag van januari moeten worden bestempeld als meest deprimerende dag van het jaar; Blue Monday. Echter, er is veel kritiek geweest op deze uitspraken van Cliff Arnall, vooral uit academische kringen. Bij de variabelen in de formule wordt namelijk niet aangegeven met welke eenheid er moet worden gerekend, wat de formule onbruikbaar zou maken.

Of het nu wetenschappelijk is bewezen of niet, de derde maandag van januari voelt in ieder geval voor veel mensen wel als een deprimerende dag, wat een zekere rode kater waarschijnlijk zal kunnen onderschrijven.

Wat kan ik doen tegen mijn blauwe maandag dip? 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je somberheid of neerslachtigheid te verlichten op Blue Monday. Zo raden verschillende psychologen bijvoorbeeld aan om regelmatig te bewegen. Als je regelmatig beweegt, maakt je lichaam meer endorfine aan. Endorfine is een door het lichaam aangemaakte stof die een geluksgevoel teweeg kan brengen. Hierdoor zullen sombere gevoelens weg ebben, om plaats te maken voor een vrolijkere mentale gesteldheid.

Veel psychologen geven ook aan dat het kunnen uiten van gevoelens ook een groot verschil kan maken in het omgaan met neerslachtige emoties. Hierbij is het ook belangrijk dat je je gevoelens bij meerdere mensen kunt uiten. Als je je realiseert dat er verschillende mensen zijn waarbij jij met je emoties terecht kunt, dan geeft dat van zichzelf al een prettig gevoel. Deze zekerheid van steun van de mensen om je heen kan ervoor zorgen dat je minder in je negatieve gevoelens blijft hangen en dat je je meer kunt focussen op de positieve emoties. Wat natuurlijk ook nog kan is jezelf trakteren op een tof telefoonhoesje en mocht je toevallig een motorrijder zijn, kun je natuurlijk een mooie rit gaan maken op je motor met een handige telefoonhouder motor. Geen motorrijder? Een stuk wandelen, fietsen of autorijden kan natuurlijk ook gewoon. Het gaat er in ieder geval om dat je jezelf op deze dag best wel even mag verwennen! Op die manier zul je Blue Monday gemakkelijker door komen en is het zo weer dinsdag.