Namaak of echt: Lijkwade van Turijn

Namaak of echt: Lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn wordt bewaard in de Dom van Turijn in Italië. De lijkwade was van 19 april tot 24 juni 2015 te bezichtigen. De vorige keer was 5 jaar geleden. Door de kwetsbaarheid van het relikwie is er geen constante bezichtiging mogelijk. Het is nog niet bekend wanneer de volgende keer is dat de lijkwade van Turijn bezichtigd mag worden.

Wat is de lijkwade van Turijn?

De lijkwade van Turijn is een relikwie binnen het christendom. Het is een wit linnen kleed waarop heel vaag een beeld te zien is van een man met een wond aan zijn hand. Christenen denken dat deze wond ontstaan is bij de kruisiging van Jezus. Dit zou de lijkwade zijn waarin Jezus was gewikkeld nadat hij is gekruisigd. Het is een bewijs dat de verhalen in de Bijbel waar zijn en niet verzonnen.

Namaak

In de katholieke kerk mag Jezus en de verhalen over Jezus sinds de 14e eeuw op schilderijen en dergelijke worden weer gegeven. Sinds die periode zie je ook veel Bijbelverhalen als afbeelding op schilderijen. Veel wetenschappers vinden de lijkwade een knappe vervalsing uit de late Middeleeuwen. Een vervalsing gemaakt om het verhaal van de kruising van Jezus nog verder te onderbouwen. Een mogelijke vervalsing van de lijkwade van Turijn is onderbouwd met koolstof 14 datering. Volgens deze methode zou de lijkwade uit de periode 1260 – 1390 komen. En niet uit het begin van onze jaartelling.

Echt

Andere wetenschappers en onderzoekers spreken het koolstof 14 onderzoek van de lijkwade tegen. Volgens hen hadden kunstenaars uit de Middeleeuwen niet de kennis en de vaardigheden om zo’n knappe vervalsing te maken. Volgens hen is er een fout gemaakt bij de datering en zijn er vezels gedateerd die later aan de lijkwade zijn genaaid. In 2013 verscheen een publicatie waarin Italiaanse wetenschappers beweerden dat het originele deel van de Lijkwade van Turijn uit de periode tussen 280 voor Christus en 220 na Christus afkomstig is.

Namaak of echt?

Door de discussie namaak of echt en het feit dat de lijkwade niet altijd te bezichtigingen is, maakt dat het mysterieus blijft of de lijkwade echt is en of het verhaal van de kruisiging van Jezus echt is. Feit blijft dat de lijkwade miljoenen bezoekers trekt die allemaal even een blik willen werpen op ‘’een linnen kleed met een vage afbeelding van een man met een wond aan zijn hand’’.